STEDER Å BESØKE  

Anno museum Domkirkeodden

Ett av Norges største middelaldermuseer som formidler historien fra vikingtiden, middelalderen, og frem til i dag. Domkirkeruinene, med sitt vernebygg i glass, er hovedattraksjonen på museet.

Friluftsmuseet ved Mjøsa inneholder over 60 antikvariske bygninger fra Hedmarksbygdene.

Årlig arrangeres det middelalderfestival på museumsområdet. Her kan du lukte, smake, høre, se og ta på middelalderen.

Norsk jernbanemuseum

Norsk jernbanemuseum er Norges nasjonale jernbanemuseum. Det er et av verdens eldste jernbanemuseer og ble etablert på Hamar i 1896, noe som også gjør Jernbanemuseet til Norges eldste tekniske museum. 

Museet er underlagt Jernbanedirektoratet, og formidler den norske jernbanevirksomhetens utvikling.

DS Skibladner

DS Skibladner, Norges eldste skip i drift og eneste gjenværende hjuldamper har siden 1856 vært i fart på Mjøsa. 

En ekte dampmaskin med et særpreget interiør i plysj, mahogni, messingkroner og forgylte speil bringer deg tilbake til en svunnen tid. Musikk, underholdning, cafe og restaurant ombord er hva Mjøsas svane byr sine passasjerer på.

En unik og historisk måte å oppleve mjøslandskapet på.

Vikingskipet

Vikingskipet er en moderne flerbrukshall og et verdenskjent monumentalbygg der arkitekturen spiller på arven etter vikingenes båter.

Anlegget ble bygd til OL i 1994, og er Norges nasjonalanlegg for skøytidretten. I tillegg til idrettsarrangmenter gjennomføres det årlig små og store messer, firmaevents, utstillinger, banketter og konserter.

I isperiodene kan alle prøve skøyter i Vikingskipet. Det er egen skøyteutleie i hallen.

Kunstbanken, Hedmarken kunstsenter

Kunstbanken tilbyr ulike møter mellom kunst og publikum i egne gallerier, utendørs og på ulike steder i Hedmark. Kunstbankens utstillingsprofil omfatter et mangfold av kunstneriske uttrykk, med hovedvekt på eksperimentell og nyskapende kunst. Det vises både norsk og internasjonal samtidskunst, og de er selv produsent og kurator for de mange av utstillingene og vandreutstillingene.

I Kunstbutikken er det gaveartikler laget av kunstnere i Hedmark og resten av landet. 

 Gratis inngang på alle utstillinger.

 

Atlungstad Brenneri

Opplev atmosfæren i akevittlageret, se de imponerende gjæringstankene, og kjenn eimen av mesk og drank i Norges eneste genuine potetspritbrenneri som fortsatt er i drift. Atlungstad Brenneri ble etablert i 1855, og anlegget er i dag fredet.

I sommersesongen er det omvisninger og akevittsmaking, sommerteater, konserter og andre arrangementer. Under akevittsmakingen får du vite mer om framstillingen og variasjonene i det norske nasjonalbrennevinet akevitt, om krydring, fatlagring og hvordan akevitt best kan serveres. Det er åpent for gruppebestillinger utenom sommersesongen.

Kirsten Flagstad Museum

Kirsten Flagstad er Norges største internasjonale operastjerne, som ble født i Strandstuen på Hamar i 1895. Den vesle boligen er Hamars eldste bygning og huser i dag Kirsten Flagstad Museum.

Flagstad vokste opp i en meget musikalsk familie, og hennes talent var tydelig allerede i ung alder. Internasjonalt ble hun stjerne over natten da hun i 1935 debuterte på The Metropolitan Opera i New York, som Sieglinde i Wagners Die Walkürie.

Museet har en enestående samling av kostymer, rekvisitter, bilder og gjenstander fra sangerinnes liv, på og utenfor operascenen.

Stupetårnet & Koigen

Stupetårnet står på Koigen i Hamar sentrum, ved bredden av Mjøsa. Det har blitt en attraksjon i seg selv etter mye oppmerksomhet for byggeprosessen som er betegnet som en skandale på grunn av summen det kostet og tiden det tok å bygge det. Tårnet skulle opprinnelig koste rundt 1,5 millioner, men den endelige prisen ble 25,8 millioner kroner.

Strandområdet på Koigen ligger noen skritt unna Hamar sentrum, og er et fantastisk bynært område som byr på et mangfold av muligheter og aktiviteter. Her finner du basketbane, sandvolleyball-baner, skateanlegg, stupetårn, sandstrand med kunstig holme, grillplass, lekeplass med lekeapparater, sittebenker og bord.